Bevolking


Als gevolg van de gevoerde koloniale arbeidspolitiek tot instandhouding van de plantagelandbouw, vertoont de bevolking een grote verscheidenheid aan culturen. Sinds de laatste tellingen wonen er ongeveer 435.000 mensen in Suriname, verdeeld over een mix van bevolkingsgroepen als Indianen, Bosnegers, Chinezen, Creolen, Europeanen, Indiers, Brazilianen, Libanezen en Javanen. De bevolking is geconcentreerd in de kuststreek, waar circa de helft in een straal van 35 kilometer rondom Paramaribo woont. De resterende bevolking woont in kleine nederzettingen langs de kust en langs de rivieren.

 

Indianen
De indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Er zijn verschillende Indiaanse stammen, waarvan de bekendste de Arrowaken, Caraïben en de Warraus zijn. Op basis van hun vestigingsplaats worden de stammen verdeeld in benedenlandse en bovenlandse indianen. De bovenlandse indianen wonen voornamelijk in het binnenland. De benedenlandse indianen daarentegen zijn dichtbij de stad gevestigd. Zij wonen dan ook veel in de omgeving van Paramaribo.


Bosnegers of boslandcreolen
De bosnegers zijn nakomelingen van de weggevluchte slaven van de plantages.Na de afschaffing van de slavernij konden zij zelf hun woonplaats kiezen. Hierdoor ontstonden door samensmelting nieuwe stammen.

 

Creolen
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 zijn veel ex-slaven nog 10 jaar tegen brtaling onder staatstoezicht op de plantages blijven werken. Na afloop van deze periode zijn velen van hen naar de stad getrokken. Zij worden ook wel (stads)creolen genoemd. Veel creolen wonen tegenwoordig nog steeds in en nabij de stad Paramaribo.

 

 

Hindoestanen
Op het moment dat veel van de voormalige slaven naar de stad trokken, kwamen immigranten uit Brits-Indië, om voor een periode van vijf jaar als contractarbeiders te werken. Na afloop zijn velen in Suriname gebleven.
Een belangrijk deel van de bevolking in Suriname bestaat nog steeds uit Hindoestanen (genoemd naar hun Hindoe-geloof).

 

Javanen
Na het vertrek van de Hindoestanen van de plantages, werden contractarbeiders uit het voormalig Nederlands-Indië aangetrokken. Aangezien zij voor een belangrijk deel van het eiland Java kwamen, staat deze bevolkingsgroep in Suriname bekend als Javanen.

 

Overige bevolkingsgroepen
In de Surinaamse samenleving zijn ook andere bevolkingsgroepen als Nederlanders, Libanezen en Chinezen terug te vinden
.